Moldes beste spisesteder

Molde i Romsdal, på nordvestkysten av Norge, har en bra variasjon av restauranter. Meget bra, for å være norsk småby, mener vi. Så, hvor skal du gå? Her er restaurantene vi foretrekker - vår liste over de beste spisestedene i Molde.

Frokost i Molde

Oppe tidlig? Bra jobba! Da har du fortjent en solid frokost før du går ut og tar over verden. 

Begynn gjerne på Fole Godt. De åpner tidlig, og serverer ferske smørbrød og bakervarer. Selv croissant og pain chocolat, for frankofile ganer. Fole Godt er egentlig et bakeri, og de baker alt selv. Kafeen har mange bord, og hyggelig stil, og ligger i enden av Storgata, ca 5-10 minutters gange (avhengig av hvor treigt du går), fra Molde sentrum. Kaffen er god, og serveres i store kopper. Fole Godt er fole populært og blir fole fullt særlig på lørdager. Siden du fortsatt leser: fole betyr "veldig", men kan også bety at noe er ille. Ille bra, altså, hvis du er fra Østfold. 

Scandic Seilet Hotel har en av Norges beste frokoster. Google det gjerne. Eller bare klikk her. Hotellet er bokstavelig talt bygget på vannet, så utsikten fra gulv-til-tak-vinduene i hotellrestauranten er fantastisk. 

Scandic Seilets frokostbuffet. Bildet er fra scandichotels.no, og er åpenbart tatt av en proff fotograf, men frokosten er faktisk så digg som det ser ut her.

Scandic Seilets frokostbuffet. Bildet er fra scandichotels.no, og er åpenbart tatt av en proff fotograf, men frokosten er faktisk så digg som det ser ut her.

Brunch (eller brønsj) i Molde

Ser du etter et bra sted å spise brunch? Det gjør du rett i. La det bare være sagt med en gang: Brunch er konge. Brunch betyr ferie, og å sove litt lengre enn du gjør til vanlig. Og å sitte litt lengre til bords enn du vanligvis unner deg. Ah, brunch...  

Ovennenvte Fole Godt er bra. Se beskrivelsen ovenfor.

Med en litt merkelig beliggenhet inne i kjøpesenteret Moldetorget (det er flere kjøpesentre i Molde, og dette ligger i sentrum, inntil Torget) finner du Den Gode Smak. De åpner klokka 10 hver dag bortsett fra søndager. Den Gode Smak er både gourmet-matbutikk og kafé og restaurant. De selger masse digg lokalprodusert mat, samt supper, salater og sandwicher. God kaffe og te er to av søylene i Brunchens Tempel (ja, vi er skikkelig fan av brunch), og Den Gode Smak innfrir også her. 

Selv om det ligger inni et kjøpesenter, har de også egen inngang, og bordene er hyggelig plassert langs store vinduer vendt ut mot fjorden og fjellene. Mellom vannet og vinduet er det neppe mer enn 3 meter, så dette her er orkesterplass for å sitte og nyte det spektakulære Moldepanoramaet med sine 222 fjelltopper.

Lunch (eller lønsj, som vi foretrekker å kalle det)

Både Fole Godt, og Den Gode Smak, beskrevet ovenfor, er bra lønsj-alternativer. Glass, som beskrives under middag lenger ned her er åpen for lunch i helgene. Køl likeså.

Hvis du er i Molde på forretningsreise, og det er flere av dere som skal spise, kan du ringe Molde Fjordstuer og spørre om de kan åpne opp for lønsj. Kjøkkenet er meget bra, og fiskesuppen deres, inntatt i et pent lokale med hvite duker, er ei bra ramme for de fleste forretningslønsjer. Restauranten ligger bokstavelig talt  gjestehavna, har gulv-til-tak-vinduer, og utsikten er fantastisk.

Vil du lage din egen lønsj? Gå på Torget, midt i byen, hvor du finner gode, gammeldagse torgvogner. Besøker du Molde om sommeren, anbefaler vi å kjøpe ei kurv med ferske jordbær. Både Krohn og Skåla (begge selger jordbær på Torget) dyrker bærene innen et kvarters kjøretur fra Molde sentrum, så dette er omtrent så kortreist som du får det. Drågen har økologisk lokalrøyka laks og ørret - som smelter på tunga. Anbefales! Gå gjerne et kvartal bort til busstasjonen hvor du finner Horsgård & Co. Dette er en fiskehandler sånn som fiskehandlere skal være, og sånn de var før matkjedene tok over hele shmæla og vi glemte at fersk fisk ikke er det samme som frossenfisk. Hverken nettsiden eller butikken ser veldig fancy ut, men råvarene er veldig bra. De som jobber der har peiling, og kan gi deg råd om tilbereding, eller selge deg ei bøtte med egenprodusert fiskesuppe. Nam.   

Middag i Molde

Molde var en gang en fiskelandsby, og du kan fortsatt se fiskebåter på havna, og på fjorden tidlig om morgenen. Den beste fisken og sjømaten i Molde får du sannsynligvis på  Molde Fjordstuer. De har kjøtt også, og lokale oster, men det er fisken som er hovedattraksjonen her. De har til og med mer eksotiske retter som torsketunge og hvalkjøtt. Mange har hatt dårlige opplevelser med hvalkjøtt i oppveksten. Her vil du få en god opplevelse.  

Molde Fjordstuer, interiør og utsikt. Bilde fra classicnorway.com

Molde Fjordstuer, interiør og utsikt. Bilde fra classicnorway.com

Molde Fjordstuer er gangavstand fra sentrum - 5-10 minutter fra Torget, og ligger rett ved Aker Stadion, hvor Molde Fotballklubb spiller sine hjemmekamper.

Har du mulighet til å lage mat selv, får du fersk fisk og sjømat, samt div. retter hos fiskehandleren Horsgaard & Co, nevnt ovenfor. 

Glass tibyr moderne italienske pizza, samt salater og et stort utvalg fiske- og kjøttretter. Her er det god stemning, ofte svært mye folk, rause porsjoner, god mat, og kult interiør. Som de fleste restauranter i Molde ligger Glass langs kaia, i sentrum, og med gangavstand fra alt. Fantastisk utsikt over fjord og fjell også her. Se nettsiden her.

Glass, interiør og utsikt. Bilde fra facebook.com/Glass-Restaurant-Bar

Glass, interiør og utsikt. Bilde fra facebook.com/Glass-Restaurant-Bar

For Moldes fineste utsikt, dra til Vardestua. Beliggende på fjellet Varden bak Molde serverer de tradisjonell hjemmelaget mat. Gjestene er i stor grad lokale som har gått eller kjørt opp. I klart vær vil dette være en av de mest spektakulære utsiktene du har hatt til en middag. Torsdager er særlig populære. Da er det i Molde, som ellers på Vestlandet - balldag. Potetball, komle, raspeball - kjært barn, osv. Vil du virkelig passe inn spiser du det med sirup og ber om et glass kulturmelk. Som på enhver lokal buffet med respekt for seg selv er kaffe inkludert i prisen. Vi vet vi provoserer mange her nå, men vi sier det læll: Vardestua lager en av regionens beste sveler. Prøv selv! 

Siden Vardestua ligger på et fjell bestemmes åpningstidene av hvor lenge snøen har tenkt å ligge. Sommerhalvåret er det åpent, vinterhalvåret er det det ikke. Du kommer deg til Varden og vardestua ved å gå (en fin liten fjelltur), du kan be ei drosje om å kjøre deg, eller du kan kjøre selv. Veien er åpen og du betaler ingen bompenger. 

Lurer du på hvor du skal gå etter middagen, kan du lese mer her.

Veganere, vegetarianere, og andre dietter

Spiser du fisk og sjømat har Molde mye å tilby. Egentlig uvanlig mye for en norsk småby på denne størrelsen. De fleste restaurantene nevnt ovenfor vil da ha mye å by på. Likevel en liten advarsel til både vegetarianere og andre som holder seg unna svinekjøtt: det er en tendens til å strø bacon, chorizo og lignende varianter oppå fiskerettene. Helt supert hvis du spiser svinekjøtt, men mindre supert hvis du ikke gjør det. Pass på å si fra når du bestiller at du ikke spiser kjøtt. 

For hardcore veganere er Molde dessverre mindre attraktivt (som de fleste småbyer rundt om i verden). Du finner masse salater og supper, men utover det kommer ikke dette til å bli ditt livs gourmet-reise. Beklager det. Hvis du har mulighet til å lage egen mat, er Coop Mega (max 20 minutters gange fra sentrum) ganske bra på frosne veganske kjøttsubstitutter. Typ vegetarburgere, soyapølser, facon (fake bacon), Quorn-fileter (laget av egg-proteiner og sopp), og mer. De har også et bra utvalg av økologisk frukt og grønnsaker. Slå deg løs! 

Har du allergier må du spørre før du bestiller. Eller gjerne før du setter deg ned, for å ikke bli superskuffa når du skal bestille og servitøren blir fjern og flakkende i blikket. 

Things to do in Molde

Best places to eat in Molde